Wednesday, March 26, 2014

Think-aloud

Jag valde att låta min mamma genomföra en think-aloud på den nuvarande prototypen. Hon utförde de scenarion som listats här. Hur det gick presenteras nedan. 

Hitta till museet
Klickade direkt på knappen "Hitta" och slutför uppgiften. Därefter klickade hon på tillbakaknappen. Hon påpekade att det hade varit tydligare om "Hitta" hade hetat till exempel "Hitta hit" eller "Hitta till museet".

Hitta toalett på museet
Startar på startsidan och är osäker på var hon ska klicka. I brist på bättre alternativ klickar hon på "Museiguiden" och ser snabbt kartan med toan. Backar därefter tillbaka till förstasidan. 

Hitta information om kärl
Hon börjar med att anta att det finns under "Museiguiden" och går in där. Hittar inget vettigt att klicka på och försöker därför med kartan för att "ta sig till ett rum". Det drar oturligt nog drar upp vår notis, detta ska egentligen inte hända men är där för att vi ska kunna få notisfunktionen i prototypen. Hon klickar bort notisen med hjälp av "OK". Hon backar därefter tillbaka till startmenyn och provar knappar utan lycka. Jag märker att hon vill bli klar med uppgiften så fort som möjligt och att hon därför avvaktar med att prova Hjälp-knappen. Hon klickar dock tillslut på "Hjälp" i guiden och jag förklarar vad som egentligen ska stå där, exempelvis att man kan och hur man skannar QR-koder. Först då backar hon tillbaka och klickar på QR-knappen. Väl inne i "kameran" försöker hon klicka på QR-koden som syns på skärmen, detta fungerar inte men kanske borde göra det i den slutgiltiga produkten. Hon finner därefter kameraknappen och lyckas få upp sidan om kärlet. Slutligen backar hon återigen tillbaka till startmenyn. 

Stänga av notiser
Jag börjar med att navigera till notissidan och förklarar att hon fått en notis som meddelar att det händer något på museet men att hon inte vill bli störd av notiser och därför ska stänga av dessa. Hon börjar med att konstatera att det inte finns någon "bockruta" som hon kan bocka i för att stänga av notiser. Hon klickar därefter på "OK" eftersom inget annat fungerar. Därefter klickar hon på "Hjälp" och jag meddelar att det inte står så mycket om notiser där men att det står att man kan ändra inställningar från förstasidan. Hon backar därför till förstasidan och finner kugghjulet som leder till inställningar. I menyn hittar hon notisslidern. Hon försöker dra i den då den ser ut som dem i iOS, detta fungerar inte i prototypen men skulle gjort det i den riktigt produkten, därmed har hon slutför det sista scenariot. 


Efter genomförandet fick jag även en del tips och kritik om vad hon tyckte kunde förbättras. Till exempel tyckte hon att man kunde tydliggöra museiguidens centrala roll i appen, exempelvis genom att göra knappen större och kanske till och med ha en förklarande underrubrik. Hon tyckte även att knapparna "Hitta" och "QR" borde döpas om till exempel "Hitta hit" respektive "Skanna objekt". Hon tyckte även att det vore bra om man kunde trycka på kartan i guiden för att få mer information om de olika rummen. 

Några saker som jag uppmärksammade under genomförandet var att hon alltid backade tillbaka till förstasidan och att hon ville gärna att saker skulle vara så uppenbara att hon inte behövde läsa det under "Hjälp". Det första skulle kunna lösas genom att se till att museiguiden var förstasidan när man befann sig på museet. Detta skulle troligen vara ganska bra eftersom många troligen kommer lägga undan och stänga ner guiden under besöket. Om man då har guiden som förstasida kommer de snabbare igång med den igen efter det. 

Det andra som jag uppmärksammade, otydligheten, skulle kunna lösas genom att man helt enkelt hade mer förklarande och tydliga ikoner/namn på knapparna. 

No comments:

Post a Comment